2 mars 2003: Hammarby - Västerås 3 - 1 (Träningsmatch, Solna)

Startelvan:

Covic
Sleyman
Stark
J.Andersson
Hellström(K)
Kennedy
Jensen
Fjørtoft
Elvis
Markstedt
Piñones-Arce

(Östlund in för Sulan och Max för Johan i halvtid. Micke A och Antti in för Kaos och Pablo ca kl. Tidaholm)

Liksom i förra veckans match i Norrköping fick vi frysa och även denna gång bjöd Bajen på värmande spel. Först ut att visa framfötterna var Sulan, som efter att ha tagit sig fram på sin högerkant slog ett snyggt inlägg som Pablo skickade vidare in i mål.

2-0 hade mycket gemensamt med ettan, Pablo framspelad av en back. Den här gånger var det Johan som noterades för en målgivande passning. Vid det laget hade det inte gått mer än 20 minuter.

Hammarby dominerade fullständigt den första halvtimmen, hela tiden med snabba passningar till rätt adress. Innan Kennedy gjorde trean hade Markan en boll inne men blev av okänd anledning avblåst.

Västerås hängde inte alls med i svängarna och fick jaga mycket boll. Efter 3-0 blev dock Bajen lite övermodiga. Täckningen bakåt blev för klen när Sulan satsade framåt, och en västeråsare kunde omarkerad knoppa in 3-1.

Fler mål blev det inte, andra halvlek var inte alls lika värmande och på slutet var det svårt att koncentrera sig på annat än sina stelfrusna tår. På det hela taget en stabil insats av Bajen. Jag är mest imponerad av passningsspelet, bollhållaren tycks alltid veta var de närmaste befinner sig och har alltid gott om alternativ.

Lagdel för lagdel tycker jag att läget är följande, baserat på de senaste två matcherna (som är de enda jag sett förutom Nackas Minne på dumburken):

Målvakt, dvs Ante, har inte haft mycket att göra. Dribblade i eget straffområde i Peking och höll på att ställa till det för sig även mot VSK. I luften däremot är han säkerheten själv. Inte Lasse-klass, men håller nog Rytterbro bakom sig tills vidare, även om den unge gotlänningen imponerade i Nackas Minne.

Backlinjen. I första halvlek av VSK-matchen mönstrades mästarupplagan: Sulan, Stark, Johan och Hella. Nästan felfritt, men vid målet och ett par tillfällen till märktes det vi redan visste, det här är inte direkt våra snabbaste killar. I halvtid kom Max in istället för Johan och Östlund istället för Sulan. Planerade byten, vilket säkert till viss del förklarar Sulans magnifika framfart de första 45. De nyinsatta spelade om möjligt ännu bättre än Sulan och Johan. Max går från klarhet till klarhet medan Östlund är marginellt mindre kraftfull än en bulldozer. Några misstag av Jonas Stark kan jag inte minnas. Den som imponerar minst är (tyvärr) Hella.

Mittfältet. Kennedy är väl mer eller mindre given på högerkanten, han har gjort sin plikt och lite till i båda matcherna. Men jag hoppas och tror att det finns ännu en växel att plocka fram vid behov. På vänstern kan Sigge få god konkurrens av Elvis, som ser ut som en Jensa G med turbomotor. Frisparksmålet i Peking var läskigt snyggt! Ibland väger han lite lätt i närkamperna, men alla kan inte vara bra på allt. Mellan dessa tekniska vidunder har Micke A, Fjörtoft och Jensen spelat. Dansken har i mina ögon gjort det bäst, och fick jag leka Linderoth för en dag vore han mitt förstaval. Både han och Fjörtoft är bollskickligare än Micke, som dock är bättre i defensiven än åtminstone norrmannen. Även Totte har spelat på mittfältet en stund, tyvärr för kort tid för att ge mig någon som helst uppfattning.

Anfallare har vi bara tre, de som spelat mest under de här två matcherna är Markstedt och Pablo. Som vanligt gör Markan mycket nytta genom att ta ner bollar, nickskarva, vägga eller hålla i bollen med motståndarna hängande som klasar. Pablo sliter som ett djur, bjuder på en och annan teknisk delikatess och verkar äntligen ha hittat målet. Fyra (av sju) strutar på två matcher är bra, även om motståndet har varit klent. Om han kan visa ännu större skärpa när allvaret börjar skulle det inte förvåna mig om Pablo är med och krigar i skytteligatoppen. Antti går inte att uttala sig om efter gårdagens 15-20 minuter, men hans kvaliteter känner vi till och han är långt ifrån borta ur diskussionen. Till dessa ska läggas ännu en anfallare, vem det blir står skrivet i stjärnorna.

Övriga kommentarer:

Slutligen någon sorts brasklapp: Vi är på tok för bra för lagen i division ett. Även bottenlagen i allsvenskan är förmodligen bättre än Peking och VSK. Självklart är det skönt att konstatera att vi kör över lag som vi ska köra över, och givetvis ger det självförtroende inför kommande bataljer, men man ska inte dra alltför stora växlar på de här klara segrarna.

/Agne


Matchbilder
Andras rapporter:
Officiella hemsidan
Söderst@dion